Tartási alapelvek:

Alom:
 -
A terráriumok átlagosan 6 naponta takarítani kell. A terráriumokat alaposan ki kell takarítani, és nem csak minden harmadik alkalommal. A terráriumot a legcélszerűbb ecettel takarítani, ami nem tartalmaz természetre káros vegyi anyagokat, így a hörcsögökre nézve sem veszélyes, mérgező hatású.
 - Alom anyagnak legcélszerűbb (és leggyakoribb, legkönnyebben elérhető) anyag a faforgács, amit a pormentesség érdekében érdemes leszitálni. Rövid szőrűek esetében használhatunk pormentes szénát (is) ugyan erre a célra. (A hosszúszőrűek szőre könnyen filcesedik, így számukra ez nem alkalmas alomanyagnak.)
Etetés, itatás:
Az állatokat napjában egyszer, általában a késő délutáni - kora esti órákban érdemes etetni, alapvető táplálékul magkeverék szolgál, napjában egyszer vagy kétszer kis mennyiségben gyümölcsöt-zöldséget (először a kora reggeli - reggeli órákban, másodszor az esti etetés alkalmával) érdemes adni. A nap minden szakában szükségük van folyadékra, a legcélszerűbb golyós önitatót használni, ami nem csöpög és tiszta vizet ihat a hörcsög.

Tenyésztési alapelvek:

 - Tenyésztésbe csak azok az egyedek kerülhetnek, amelyek külső és belső tulajdonságaikban megfelelnek a tenyésztési feltételeknek.
 - Az ivarérettség nem egyenlő a tenyészérettséggel, így legkorábban 4 hónapos kor után kerülhetnek tenyésztésbe. Az első alom MAXIMUM 6 hónapos korig meg kell, hogy szülessen, az ez után következő elléseknek súlyos következményei, esetenként szövődményei lehetnek! Akár az anyaállat halálához is vezethetnek.
 - Nőstények esetében 14-16 hónapos kor körül fedeztethető utoljára az állat, de nagyban függ a kondíciótól is! Rendkívül ritka esetben, és csak kiváló kondíció mellett, de ez után is előfordulhat alom, és természetesen megeshet, hogy az utolsó alom ennél sokkal korábban születik meg, és már nem lehet több alom.
 - Rokontenyésztést a lehetőségekhez mérten nem szabad végezni! Testvért testvérrel, testvért szülőjével semmilyen körülmények között nem szabad fedeztetni! Unokát nagyszülővel, utódot nagynénivel/nagybácsival csak a legindokoltabb esetben – pl. új kombináció, vagy alapszín felbukkanása esetén, amikor nincs más lehetőség a szín fenntartására. Az ezen túlmenő nagyobb rokoni távolságokat magába foglaló tenyésztés már elfogadottabb(!). Pl. déd-/ükunoka déd-/ükszülőkkel (2-3 idegen egyed bevonása utána) lényegesen kisebb a kockázat, de még minidig csak indokolt esetben alkalmazandó!
 - A kicsik érettségüktől függően 3,5-4 hetes korban kerülhetnek leválasztásra, és még 1,5-1 hétig maradjanak tenyésztésben.
 - Betegség esetén a karantén az egyéni tartás miatt nem olyan szembetűnő változás, de az alkalmi találkozás (pl. szobában szabadon engedés, fedeztetés) sem megengedett, és minden tárgyat, amivel érintkezett TILOS más egyedhez berakni megfelelő fertőtlenítés nélkül! Orvoshoz szállítás, vagy az orvos kihívása a lehető legrövidebb időn belül történjék meg.

Egy komoly tenyésztő eképp adja áta a kölyköket:

 - A kicsik elvitelének alapvető feltétele a betöltött minimum 4 hetes kor, de inkább 5-6 hetes kor. A kicsik ilyenkor kéz-szelíden, adásvételi szerződéssel (minta1, minta2), származási lappal (minta1, minta2), és egy általános tartási információkat tartalmazó dokumentummal (minta1, minta2)kerülnek új gazdához, hogy a kezdő hörcsögtartó is megismerje az állatot, ha előtte nem is olvasott utána.
 - A kicsik előjegyzése érkezési sorrendben történik. Ilyenkor a leendő gazdi leírja, hogy milyen nemű, színű, mintázatú, szőrtípusú kicsit szeretne, és amikor lesz ilyen apróság a tenyésztő értesíti a leendő gazdit a kicsi érkezéséről. Ekkor van lehetőség a kicsi lefoglalására, ami a következő képpen működik. Ha többen is jelentkeztek az adott külsejű egyedre, az időben legelőször jelentkező gazdi jelölt dönthet először, hogy lefoglalja-e az apróságot, vagy átengedi az utána következő személynek/személyeknek.
 - A kicsik kizárólag leinformált helyre kerülnek!

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa17
mod_vvisit_counterTegnap17
mod_vvisit_counterEzen a héten143
mod_vvisit_counterEbben a hónapban946

IP címed: 54.80.80.77
 , 
Jelenlevők
Oldalainkat 10 vendég böngészi